Be yourself. Who else?

ikkekikkeGeen categorie

Be yourself. Who else?

Als medewerker resultaat behalen op een manier, die passend is bij jou als persoon. Of het verschil maken tijdens interactie met klanten of collega’s, omdat jij oprecht en authentiek communiceert. Dat is de kracht van eigenheid; jezelf zijn!
Maar de gedachte meer van jezelf te laten zien maakt ook angstig en onzeker. Er kleven risico’s aan. Anderen zouden zomaar kunnen ontdekken dat je niet alle antwoorden hebt en niet perfect bent. Misschien vinden ze je wel niet meer zo aardig. Of juist andersom, ze gaan je juist aardig vinden, waardoor je meer moeite ervaart om jezelf te handhaven tussen collega’s of als leidinggevende.
En daarom kies je voor de veilige optie; het is jouw overlevingsstrategie. Het is de manier die je gevonden hebt -door opvoeding, opleiding of eerdere ervaringen- om je staande te houden in de maatschappij.

Afbreuk doen aan jezelf
Maar wist je dat door jezelf structureel te negeren, te ontkennen, je jezelf telkens weer in een bepaalde rol forceert, een die voor jou onnatuurlijk aanvoelt. Dat wil je toch niet!?
Toch overkomt het menigeen. En niet zonder gevolgen; je zit niet lekker in je vel doordat je niet jezelf kunt zijn, je ervaart een continu stressgevoel met op termijn een verhoogd risico op een burn-out. Alles wat uit jouw handen komt, heeft niet die kwaliteit die je graag zou willen, omdat je niet op basis van eigenheid creëert in je werk.

Kwaliteit door eigenheid niet vanzelfsprekend
Ja…je komt jezelf tegen; het is soms confronterend en niet altijd makkelijk. Maar meer van jezelf laten zien werkt bevrijdend, geeft voldoening en maakt trots; trots op wie jij bent en waar je toe in staat bent. Het is een keuze waar in de eerste plaats jijzelf van profiteert, maar ook de omgeving merkt het verschil. Door meer bij jezelf te blijven, voel je je meer op je gemak. Je hoeft minder na te denken, op te letten dat je niet uit je rol valt.
Het gaat er uiteindelijk om dat je vooral moet ‘zijn’. Dit uit zich vervolgens in de wijze waarop je jouw werk organiseert, alleen of in een team, hoe je communiceert, leiding geeft en anderen inspireert.

In coaching trajecten zijn eigenaarschap tonen, regie nemen, effectief communiceren en kwalitatief leidinggeven terugkerende thema’s. Het zijn vaardigheden waaraan gewerkt kan worden door middel van coaching en begeleiding. Echter, resultaat in organisaties wordt zelden alleen bereikt en is vooral het resultaat van een gezamenlijke inspanning. Wanneer je je op anderen richt in je werk, is het behouden van je eigenheid een bepalende factor. Hoe verder je van jezelf afstaat, hoe minder mensen geneigd zijn je te geloven. Echte kwaliteit is dat je anderen in beweging kan krijgen; niet omdat men moet, maar omdat men wil.

 

IK| Neem jezelf overal mee naartoe!